Ons verhaal


 

Foto: Geke van Til

 

Waar komt bakkerij Petit Four vandaan?

In Januari 2022 opende bakkerij Petit Four haar deuren, een volledig gluten- en melkvrije bakkerij in Deventer. Hoe dat zo is gekomen? Dat lees je straks. Maar laten we onszelf eerst even netjes voorstellen. Wij zijn Jasper en Grethe van der Zwaan, al meer dan ons halve leven een setje en samen oprichters van bakkerij Petit Four. 

Jasper is de vakman, de bakker. Op zijn 16e is hij begonnen als banketbakker in een ambachtelijke bakkerij, en na het behalen van zijn bakkersdiploma heeft hij onder andere gewerkt in een glutenvrije bakkerij. Omdat hij meer wilde leren over het prachtige bakkersvak heeft hij ook de opleiding tot docent consumptieve technieken gedaan. Dat is een duur woord, maar het betekent dat hij koks en bakkers mag opleiden. Jasper heeft de vakkennis en ervaring, en is daarmee de drijvende kracht achter de bevoorrading van de winkel en het ontwikkelen van nieuwe producten.

Grethes kracht is het aanbrengen van structuur en een duidelijke visie. Ook is zij het creatieve brein in de winkel en online. Ze heeft een opleiding psychologie afgerond en vindt het leuk om die kennis en ervaring in te zetten om klanten blij te maken.

 

Een bijzondere theedate

Het verhaal begint drie jaar geleden, toen we iemand op de thee kregen voor wie we “niets in huis hoefden te halen”, want ze had een “ingewikkeld dieet”. Na doorvragen bleek het ingewikkelde dieet een naam te hebben: glutenvrij en lactosevrij.

Nou, dan moet je net bij ons zijn, dat beschouwen we als een uitdaging. Om een lang verhaal kort te maken; de theedate viel in de smaak en er zijn er al vele gevolgd. Maar, hoe gezellig ook, wat ons opviel is hoe karig mensen met een gluten- en lactosevrij dieet er over het algemeen vanaf komen. Het assortiment van brood en gebak is vaak beperkt, en de kwaliteit laat nogal eens te wensen over. Glutenvrije appeltaart uit de diepvries, met smakeloze appels uit blik en anderhalve centimeter droog deeg in de hoeken? Dat kan echt beter! Onze (inmiddels) vriendin is het gewend en weet niet beter, maar wij vinden het niet kunnen. En zo begon een zoektocht naar goede glutenvrije recepten met heel veel proefsessies…

 

Een bijzondere samenloop van omstandigheden

We springen vooruit in de tijd, naar het vroege voorjaar van 2021. Jasper heeft net te horen gekregen dat zijn contract in het onderwijs niet verlengd zal worden en is bezig om te onderzoeken wat hij wil met zijn loopbaan. Met hulp van een loopbaancoach en een flinke dosis lef besluiten we te onderzoeken of een eigen bakkerij haalbaar is. Volledig glutenvrij en melkvrij, omdat er nog weinig ambachtelijke bakkerijen zijn die zich op die markt richten. We hopen dat we door Jaspers achtergrond een verschil kunnen maken in kwaliteit en professionaliteit.

In die tijd krijgen we via een bevriende ondernemer te horen dat de eigenaars van Simone's Glutenfree Bakery hun glutenvrije bakkerij ter overname aanbieden. We besluiten een keer te gaan praten over onze plannen, en het klikt. Onze beide visies komen voor een groot deel overeen en er is wederzijds vertrouwen. 

 

Een overvolle keuken

Ondertussen zijn we thuis bijna dagelijks bakproeven en tests aan het doen met glutenvrije producten. Dit vergt een heel arsenaal aan nieuwe ingrediënten, omdat we zelf niet glutenvrij en melkvrij hoeven te eten. Overal staan potjes en flessen met mysterieuze omschrijvingen als "JP mix", "cakemix 3" of liggen bakproeven te wachten om te zien hoe het uitdrogingsproces verloopt. In ons kleine keukentje is het onder normale omstandigheden al passen en meten, nu wordt werkelijk elke centimeter loze ruimte benut (tot frustratie van Grethe, die dus graag structuur aanbrengt).

 

Een droom die uitkomt

Inmiddels is de overname van Simone's Glutenfree Bakery en de oprichting van bakkerij Petit Four een feit (en de keuken van Grethe weer opgeruimd!). We hebben een vliegende start gehad en al honderden mensen blij mogen maken met onze producten. Met regelmaat komen klanten ons vertellen hoe blij ze zijn met onze producten, en hoe groot de behoefte is aan een ambachtelijke glutenvrije en melkvrije bakkerij met een volledig assortiment. Voor ons krijgt de dag een gouden randje als we zulke gesprekken mogen voeren, of als we kinderen kunnen laten stralen omdat alles, ja echt alles uit onze bakkerij gluten- en melkvrij is.

 

Wat is jouw verhaal?

Dit is ons verhaal. We hopen je een keer te mogen ontmoeten in onze winkel, en zijn dan benieuwd naar jouw verhaal!