Veelgestelde vragen (en de antwoorden)

Hieronder staan de meest gestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen? Bel, mail of stuur ons een berichtje via Facebook of Instagram. Dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.

Uncategorized

Bakkerij Petit Four, aangenaam. Je spreekt het uit als "petie foer". De term 'petit four' is Frans voor 'kleine oven'. En het is ook de Nederlandse benaming van een klein gebakje. Er zit geen ingewikkelde gedachtegang achter, anders dan dat we dit een leuke naam vinden voor onze bakkerij.

Wij zijn bakkerij Petit Four gestart omdat we het leven van mensen met een glutenvrij en/of melkvrij dieet graag een beetje mooier willen maken. We richten ons op 4 V's:

Voedingswaarde: Wij willen graag dat je je gezond en fit voelt. Daarom mengen we onze eigen broodmixen van glutenvrije meelsoorten, en verder alleen het hoognodige. Zodat je niet alleen brood eet, maar ook echt gevoed wordt. Met enige regelmaat komen er namelijk mensen in de winkel die tekorten hebben opgelopen aan bepaalde voedingsstoffen. Het vinden van lekker glutenvrij en melkvrij brood is al een hele klus, laat staan het vinden van lekker en gezond glutenvrij en melkvrij brood. Wij beschouwen het als een uitdaging om daar iets aan te doen.

Volledigheid: Wij willen een bakkerij zijn met een volledig assortiment waar je, als je er binnenstapt, flashbacks krijgt naar hoe het vroeger was, voordat je gluten- en/of melkvrij bent gaan eten. Waar je onbezorgd echt álles kunt kiezen. Waar het heerlijk ruikt en er tijd is voor een praatje. Ons gebak is niet modern maar juist een tikje ouderwets. Zodat je weer opnieuw kunt genieten van het gebakje waar je vroeger zo van hield.

Verbinding: Wij willen graag dat je je verbonden voelt met anderen. Dat je erbij hoort, en gewoon mee kunt doen met de rest. Of, beter gezegd, dat de rest gewoon mee kan doen met jou. In het bijzonder voor kinderen en tieners is dit heel belangrijk. Daarom doen we ons best om onze producten net zo lekker, of misschien wel lekkerder te maken dan de gluten- en melkvolle variant. Zodat je ze gerust aan iedereen kunt voorschotelen.

Veiligheid: We willen dat je veilig buiten de deur kunt eten. Dat je je geen zorgen hoeft te maken over een mogelijke besmetting met gluten of melk. De horecazaken waar wij aan leveren weten waar ze op moeten letten, en gaan zorgvuldig om met dieetwensen. Bij het aangaan van nieuwe relaties met horecazaken bespreken we dit altijd van tevoren, en waar nodig geven we uitleg en advies. Ook in de winkel vragen we vaak even door en geven waar nodig advies. Wel zo fijn voor de klant, wel zo veilig voor jou.

Glutenvrij

In onze bakkerij werken we uitsluitend met glutenvrije grondstoffen. Grondstoffen met een hoog risico op besmetting met gluten, zoals de meel- en bloemsoorten kopen we gecertificeerd glutenvrij in. Van de ingrediënten die we niet gecertificeerd glutenvrij inkopen, zoals de amandelspijs, lezen we de etiketten nauwkeurig na. Als we het niet vertrouwen hebben we glutentests liggen om een product te kunnen testen. Of we nemen contact op met de fabrikant om na te gaan of er besmetting met gluten kan hebben plaatsgevonden. We hebben geen officieel Crossed Grain logo, omdat we niet de financiële middelen hebben om dit te bekostigen. Wat we wel doen is ervoor zorgen dat er geen gluten de bakkerij binnenkomen. Daarom eten we zelf ook glutenvrij als we in de bakkerij aan het werk zijn.

We gebruiken geen gewassen tarwe, en daarmee zijn al onze producten ook tarwevrij.

 

Melkvrij

Als het gaat om melkvrij lopen de termen lactosevrij en melkvrij vaak door elkaar heen. Wij weten er alles van, op onze gevel staat namelijk nog heel groot "lactosevrij" terwijl we toch echt melkvrij zijn. Al doende leert men zullen we maar zeggen ;) In onze bakkerij gebruiken we uitsluitend producten die melkvrij zijn. Alleen de chocolade die we gebruiken in sommige producten kan sporen van melk bevatten. De zin "kan sporen van melk bevatten" zegt niet zoveel. Hier lees je er meer over. Wij vermelden het op de website en in de winkel als er sporen van melk in een product kunnen zitten.

Update: Inmiddels hebben we chocolade gevonden zonder mogelijke sporen van melk. We zijn van plan om over te gaan op deze chocolade, nadat we de oude chocolade op hebben gemaakt. Vraag in de winkel om informatie over de gebruikte chocolade.

We richten ons specifiek op de glutenvrije en melkvrije markt, en dus niet op andere diëten. Wel hebben we een paar dingen die ook in andere diëten passen.

We hebben een paar producten die allergenenvrij (en daarmee ook vegan) zijn, zoals het allergenenvrije brood (vraag ernaar, we hebben het in de diepvries) en de krakelingen.

Suikervrij gebak hebben we nog niet. Als je een gebakje zoekt met zo min mogelijk suiker kun je het beste de appelpunt kiezen. Die komt op ongeveer 20% suiker.

Koolhydraatarm brood hebben we helaas niet. We gebruiken graansoorten en pseudograansoorten, en die bevatten van nature veel koolhydraten. Wel bevat ons volgranenbrood iets minder koolhydraten dan een glutenvol tarwebrood: ongeveer 30% koolhydraten.

In de margarine die we gebruiken zit soja. We zijn ons ervan bewust dat er ook sojavrije margarines bestaan, maar deze zijn vaak of te duur, of de bakeigenschappen wijken zodanig af dat het niet rendabel is om al onze recepten aan te passen.

We doen ons best om bij elk product de ingrediënten op de website te zetten. Soms kan het zijn dat een relatief nieuw product nog niet op de website staat. Mocht je vragen hebben over ingrediënten of allergenen, schroom dan niet om ons aan te spreken in de winkel. In sommige gevallen kunnen we meedenken als je toch specifieke wensen hebt, bijvoorbeeld als je een grote hoeveelheid wilt afnemen. Neem dan contact met ons op via e-mail, telefoon of kom langs in de winkel.

Als je online iets hebt besteld en de optie "verzenden" aanvinkt dan verzenden we het in principe de eerstvolgende werkdag (dinsdag tot en met vrijdag). Mocht dat niet lukken, dan laten we het je weten. Het brood is altijd versgebakken, koeken komen uit de diepvries.

We verzenden met PostNL. Dit is een wat duurdere verzendoptie, maar we willen de kans zo groot mogelijk maken dat je het ook echt de volgende dag in huis hebt. Verpakkings- en verzendkosten zijn €6,95. Vanaf een bestelwaarde van €35,- verzenden we gratis.

Het brood is al gesneden als je het binnenkrijgt en kun je bewaren in de diepvries. Ontdooi steeds de plakjes die je nodig hebt of doe ze heel even in de broodrooster. Dan zijn ze het lekkerst. Op de koeken zit een houdbaarheid van 1 week of langer (zie het etiket). 

We zijn bezig om de checkout en de verzending van onze producten verder te verbeteren. Tot nu toe werkt het wel, maar we zijn nog niet tevreden. We hopen dat je daar begrip voor hebt.