Een nieuwe bakkerij!

Een nieuwe bakkerij!

Eindelijk is het zover… in januari opent bakkerij Petit Four haar deuren in Colmschate. Voor ons is het een droom die uitkomt en waar we achter de schermen lang en hard aan hebben gewerkt. Maar, wie zijn wij eigenlijk en waarom een gluten- en lactosevrije bakkerij?

  

 

Even voorstellen

Laten we ons eerst even voorstellen. Ik ben Grethe van der Zwaan, eigenaar van bakkerij Petit Four. Ooit afgestudeerd als psycholoog en na wat baantjes hier en daar een paar jaar thuis geweest om er voor de kinderen te kunnen zijn. Ik ben al mijn halve leven samen met Jasper van der Zwaan, mijn middelbare school liefje. Hij zit nu nog niet ‘in’ het bedrijf, maar komt erbij zodra het kan. En omdat we al zo lang samen zijn kun je ons eigenlijk ook niet meer los van elkaar zien. Jasper is de vakman, de bakker. Op zijn 16e begonnen als banketbakker in een ambachtelijke bakkerij, ervaring opgedaan in een glutenvrije bakkerij en later doorgeleerd voor docent consumptieve technieken. Dat is een duur woord, maar het betekent dat hij koks en bakkers mag opleiden. Jasper heeft de vakkennis en ervaring, ik krijg zijn plannen gestructureerd op papier en zorg dat alles achter de schermen goed verloopt.

 

 

Een bijzondere theedate

Het verhaal begint drie jaar geleden, toen ik iemand op de thee kreeg voor wie ik “niets in huis hoefde te halen”, want ze had een “ingewikkeld dieet”. Na doorvragen bleek het ingewikkelde dieet een naam te hebben: gluten- en lactosevrij. Nou, dan moet je net bij ons zijn, dat beschouwen we als een uitdaging. Om een lang verhaal kort te maken, de theedate viel in de smaak en er zijn er al vele gevolgd. Maar, hoe gezellig ook, wat me wel opviel is hoe karig mensen met een gluten- en lactosevrij dieet er over het algemeen vanaf komen. Het assortiment van brood en gebak is vaak beperkt, en de kwaliteit laat nogal eens te wensen over. Glutenvrije appeltaart uit de diepvries, met smakeloze appels uit blik en anderhalve centimeter droog deeg in de hoeken? Dat kan echt beter! Mijn (inmiddels) vriendin is het gewend en weet niet beter, maar wij vinden het niet kunnen. En zo begon een zoektocht naar goede glutenvrije recepten met heel veel proefsessies…

 

 

 Ruimte voor iets nieuws

We springen vooruit in de tijd, naar het voorjaar van 2021. Jasper heeft net te horen gekregen dat zijn contract in het onderwijs niet verlengd zal worden en dat hij ruimte krijgt om te onderzoeken wat hij wil met zijn loopbaan. Verder solliciteren in het onderwijs? Of toch terug de bakkerij in, waar hij ooit vandaan kwam? Of iets heel anders misschien, een eigen zaak, waar we al zo lang van dromen? Met hulp van een loopbaancoach en een flinke dosis optimisme besluiten we te onderzoeken of een eigen bakkerij haalbaar is. Gluten- en lactosevrij, omdat er nog weinig ambachtelijke bakkerijen zijn die zich op die markt richten. We hopen dat we door Jaspers achtergrond een verschil kunnen maken in kwaliteit en professionaliteit. Gewapend met een stevig ondernemersplan melden we ons aan bij een kredietverstrekker voor een lening. Weken van afwachten volgen. Daarna volgt veel heen- en weer gemail, kritische vragen en gefronste wenkbrauwen. We verliezen bijna alle moed op een goede afloop, tot we op een grijze ochtend in November het verlossende mailtje krijgen. De financiering is akkoord! Het gaat echt gebeuren!

 

 

 Oud en nieuw

Een bedrijfspand is snel gevonden aan de Holterweg in Colmschate. En dan begint het echte werk. Schilderen, inrichten, schoonmaken en 1001 dingen regelen zodat we in januari open kunnen. Op het moment van schrijven zijn we daar druk mee bezig. Als alles goed gaat kunnen we op 7 januari open. Daarmee sluiten we dan een jaar van voorbereidingen af, en begint een nieuw jaar met een nieuwe fase van onze bakkerij. Een nieuw jaar waarin we hopelijk veel mensen blij mogen maken met onze producten en ons assortiment verder kunnen uitbreiden. We hebben er heel veel zin in en hopen jullie snel te mogen ontmoeten aan de Holterweg 57!

7 reacties

Ik hoop dat jullie zaak veel voorspoed zal hebben in de toekomst

Anneke van Ruiten

fijn te weten dat ik bij jullie in de winkel gluten vrij brood en gebak kunt kopen gefeliciteerd bij de winkel vr gr Bertus klop uit diepenveen

e.c klop

Heel veel succes ! Oud collega Janet Heck

Janet Heck

Hoorde vandaag van een vriendin over jullie bakkerij. Ik heb een Fodmap beperkt en glutenvrij dieet en ben heel blij, dat jullie zaak geopend is. Kom binnenkort zeker langs!! Veel succes !

Anneke

Hoorde vandaag van een vriendin over jullie bakkerij. Ik heb een Fodmap beperkt en glutenvrij dieet en ben heel blij, dat jullie zaak geopend is. Kom binnenkort zeker langs!! Veel succes !

Anneke

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.